Vio.Me

De economische crisis heeft Griekenland het zwaarst getroffen. Zo ook de bouwmaterialenfabriek Vio.Me in Thessaloniki. In mei 2011 verlieten de eigenaren de fabriek, en de medewerkers bleven met onbetaald achterstallig loon achter. Ze besloten om de fabriek in eigen beheer draaiende te houden. Met steun van een solidariteitsnetwerk, werd er in 2013 begonnen met de productie van ecologische zeep, was- en reinigingsmiddelen. Ook hebben ze een gezondheidscentrum opgericht waar mensen gratis veelzijdige zorg kunnen krijgen, en runnen ze een kleine winkel in Athene. De producten zijn milieuvriendelijk en plantaardig. Tot op de dag van vandaag strijden de medewerkers voor het behoud van hun banen, en het vrije bedrijf dat ze hebben opgericht.

“De mensen die de producten maken hebben de macht over de productie. En bovendien maken we onze producten op een heel andere manier. We maken onze producten niet voor winst, wij maken onze producten terwijl we er voor zorgen dat ze mens en milieu geen schade toebrengen. Het lukt ons om als leden van de werkende klasse niet de bevelen op te volgen van de bazen, maar om onze eigen bevelen te maken. Zoals een kameraad ooit zei: deze fabriek produceert vooral waardigheid.”

“In de besluitvorming gaat het niet alleen maar om stemmen en beslissen over wat we gaan doen, maar ook over de verantwoordelijkheid om zelf ook uit te voeren waartoe je hebt besloten. Wij besluiten zelf wat we produceren, hoe we produceren en waarom we bepaalde producten maken. Wij controleren de rekeningen, en kunnen daar over discussieren in de algemene vergadering. Wij controleren de markt: waar we verkopen of niet. We hebben controle over de arbeidsomstandigheden, en ook controle over wie blijft en wie weg moet bijvoorbeeld. Dit zijn allemaal elementen van werkers-controle.”

Zie hier een documentaire over het gezondheidscentrum:

Na de crisis is er hard bezuinigd op de Griekse gezondheidszorg. In reactie daarop zijn er op meerdere plekken zelf-georganiseerde alternatieven ontstaan. Één daarvan is het gezondheidscentrum in de Vio.Me-fabriek. Net als de fabriek wordt het gezondheidscentrum democratisch gerund, en is het onafhankelijk “van de staat, de [politieke] partijen en de markt.” De concepten “directe democratie, samenwerking en horizontale relaties” staan daarbij centraal. Het team vrijwilligers bestaat uit zo’n tien specialisten: artsen, verpleegkundigen en psychotherapeuten.

Omdat de voormalige eigenaren overal schulden hebben gemaakt, heeft de overheid de fabriek meerdere keren via veilingen proberen te verkopen. Tot nu toe is dit voorkomen door solidariteitsacties in Griekenland en daarbuiten. Ook hebben de medewerkers een plan gepresenteerd aan de Griekse overheid waarmee ze de erkende eigenaren van de fabriek zouden worden. De politieke wil ontbreekt echter, waardoor de toekomst onzeker blijft. De huidige regering heeft zelfs gebruik gemaakt van de lockdown vanwege het coronavirus, om de elektriciteit van de fabriek af te sluiten. Al snel werd een generator geregeld waardoor een deel van de productie kon doorgaan. Lees de verklaring van de werkers van Vio.Me hier. Vervolgens zijn ze begonnen met een inzamelingsactie om een tweede duurzame generator te kopen. Bekijk het filmpje hieronder. Engelse en Duitse vertaling zijn beschikbaar in het filmpje, Nederlandse vertaling daaronder. De inzamelingsactie was een succes, en de fabriek draait ondertussen weer op volle toeren!

“Maandag 30 maart, 06.30u: Op bevel van de regering sluit een team van de staatselektriciteitsleverancier (DEI), met steun van een speciale politie-eenheid, de stroomvoorziening van VIO.ME af. Ze sloten de stroom af , omdat ons project illegaal zou zijn.
Laten we jullie eens vertellen wat onze ‘misdaad’ was.

In 2011 besloot moederbedrijf PHILKERAM de fabriek te sluiten, de werkers niet te betalen en hen werkloos te maken, en miljoenen schulden aan de belastingdienst over te laten. Wij, de medewerkers van VIO.ME, hebben besloten om de productiemiddelen zelf over te nemen om ecologische schoonmaakmiddelen voor de samenleving te produceren. Tegenwoordig produceren we bijvoorbeeld zepen voor het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, en ook voor verschillende gevangenissen. Voor mensen dus, die de staat aan hun lot heeft overgelaten.

Het is niet de eerste poging om onze stroom af te sluiten. Eerdere regeringen hebben dat ook geprobeerd. Het voormalige moederbedrijf PHILKERAM is miljoenen verschuldigd aan de nationale elektriciteitsleverancier (DEI) en de socialezekerheidsinstelling (IKA). We hebben echter herhaaldelijk geëist:
– Inbeslagneming en verbeurdverklaring van perceel nr. 60 op basis van de schulden van de moedermaatschappij aan de socialezekerheidsinstelling (IKA)
– Overdracht van het gebruiksrecht aan SE VIO.ME
– Installatie van een elektriciteitsmeter op onze naam om ons elektriciteitsverbruik in rekening te brengen.

We verwachten geen gunsten van regeringen of de staat. We starten weer met de productie. En we vragen om sociale solidariteit en ondersteuning bij de aanschaf van een elektriciteitsgenerator om onze productie draaiende te houden.”

Een andere manier om Vio.Me te steunen is natuurlijk om (ook) hun producten te kopen. Steun de strijd van haar medewerkers en geniet van hun (h)eerlijke zeep en natuurlijke schoonmaakmiddelen! Bestel ze hier.