Vrije Distributeurs

Café Libertad is een vrij bedrijf in Hamburg. van onze twee grote leveranciers. Van hen verkopen we o.a. de koffie, espresso, italiaanse pasta(saus) en bonen. Het werd begin 2000 opgericht om zapatista-koffie grootschalig naar Europa te halen, om de beweging daar te ondersteunen en hier in vrijheid te kunnen werken.  In Hamburg hebben ze een kleine winkel, een kantoorruimte, een magazijn met gebrande koffie die klaar staat om naar klanten te worden verzonden, en een grote opslagruimte rauwe koffiebonen, rechtstreeks van collectieven in Mexico en Colombia. Ze hebben ook een collega die oude koffiemachines opknapt. We zijn er laatst op bezoek geweest, bekijk hier de foto’s die we maakten:

Ook zijn we op bezoek geweest bij Dr Pogo / Gemein Vertrieb in Berlijn, onze andere hoofdleverancier. Dr Pogo is een collectief gerunde veganistische en biologische winkel, volgens principes van consensus en gelijkheid onder de deelnemende werkers. Een van hen gaf ons een rondleiding door de winkel en het andere project dat door hen is opgericht, Gemein Vertrieb. Hij legde uit dat het doel van Dr Pogo is om een ​​volledig assortiment van producten aan te bieden, op de meest ethische manier. Dit betekent dat veel producten in hun winkel van bedrijven zijn met een ‘normale’ eigendoms- en managementstructuur (maar die organisch zijn en een vooruitstrevend beleid voeren). Het expliciete doel van Geimein Vertrieb is aan de andere kant het promoten van het idee en de praktijk van wat wij “vrije bedrijven” zouden noemen, waar de werkers en/of kleine boeren samen beslissen over de weg, de inhoud en het doel van hun werk . Zoals bij Dr Pogo zelf! We vonden deze dubbele structuur (dr pogo/gemein vertrieb) een interessante manier is om pragmatisme en idealisme te combineren!

Het was in ieder geval erg leuk om hen te bezoeken. Na het bekijken van de winkel gingen we naar hun kleine magazijn, dat de uitvalsbasis is van Gemein Vertrieb Ook werden we getrakteerd op erg lekkere koffie van een lokale coöperatie, en toen zagen we nog wat plaatselijk geproduceerde tofu binnenkomen – bezorgd op de fiets! Ga er ff langs als je eens in Berlijn bent. De Dr Pogo-winkel bevindt zich op de toepasselijke genaamde Karl-Marx-Platz in de relaxte wijk Neukölln. Naast de dagelijkse boodschappen kun je er ook een kop koffie of thee halen en op een bankje op het nabijgelegen pleintje of parkje chillen. (Update: helaas bestaat Gemein Vertrieb niet meer. Er is wel een soort doorstart onder de naam KoMa. Wij verkopen daar momenteel geen producten van, omdat we rechtstreeks zijn gaan inkopen bij VioMe, Actyva en SCOP-TI. Dr Pogo bestaat trouwens nog wel, dus daar kan je nog steeds langs gaan!).

Voordat (de reactie van de EU op) Brexit hier een stokje voor stak, kwam een deel van de producten van van het vrije bedrijf Equal Exchange (UK). Lees daar hier meer over. Tenslotte verkopen we ook een aantal producten van Roots of Compassion, een vrij distributiebedrijf die ook van niet-vrije (maar wel bio, fair trade, vegan) bedrijven verkoopt. Van hen verkopen we alleen producten die wel afkomstig zijn van vrije bedrijven. En, een groeiend aantal producten komen rechtstreeks van de producenten, zoals de olijfolie van BeCollective, de zeep van Kitchen Witchery, de honing van stadsimker Ronal bij GreenTribe, de boekjes van Paper Jam en de eerder genoemde bedrijven VioMe, Actyva & SCOP-TI.

Menu