BeCollective

BeCollective is een coöperatief op Kreta, en produceert op milieuvriendelijke wijze olijfolie, zeezout, balsamico en daaraan gerelateerde producten. In de context van de economische crisis in Griekenland besloten de initiatiefnemers zichzelf te organiseren en een eigen bedrijf op te zetten, waarin de medewerkers zelf de beslissingen maken en zich in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Zo hopen ze een voorbeeld te geven aan anderen hoe vrij en gelijkwaardig samen te werken. Een deel van de opbrengst gaat naar sociaal-activistische projecten.

“We vinden het noodzakelijk om structuren te creëeren die de bestaande kapitalistische economie zowel ethisch als praktisch tegenspreken. Structuren die ons in staat stellen in ons levensonderhoud te voorzien, zelf-georganiseerd en met waardigheid.”

Ze produceren zo oprecht en zo biologisch mogelijk als zij kunnen, de omringende boeren echter niet. Omdat een daadwerkelijk biologische productie onder die omstandigheden niet mogelijk is en ze het als een leugenachtige marktstrategie zien, weigeren ze het Bio-label. BeCollective bestaat nu al 10 jaar. Hierover en recente ontwikkelingen schreven ze ons onlangs:

Becollective bestaat nu 10 jaar. Een heel decennium is verstreken en we zijn er nog steeds. Een decennium gevormd door één woord: CRISIS. Een permanente staat. Financiële crisis, vluchtelingencrisis, klimaatcrisis, gezondheidscrisis. En zoals de mens is, raakt hij gewend aan deze toestand. Weerstand is altijd een deel van het verhaal en we doen ons best om deel uit te maken van dit verhaal. Zo goed als het kan, en niet alleen door het werk van ons collectief. Voor ons is Becollective meer een uitweg uit bepaalde systematische, doodlopende wegen.

Het feest voor ons 10-jarig bestaan is beperkt, maar we gaan door! Nieuwe vrienden sluiten zich bij ons aan, we gaan vooruit, proberen onze knowhow door te geven, ondersteunen andere projecten die proberen overeind te komen, netwerken en zijn er zeker van dat dit de weg vooruit is.

De oogst is dit jaar niet zo geweldig. Een hittegolf in mei, toen de olijfbomen in bloei stonden, richtte grote schade aan. Daarom oogsten we dit jaar niet de bomen die we verbouwen, maar bomen in andere delen van het eiland. (…) Het grotere probleem zijn de prijsstijgingen als gevolg van inflatie en andere druk van het kapitalisme. Brandstof, mest, metaal en andere dingen die nodig zijn voor de productie van olijfolie zijn tot 20% gestegen en vaak zelfs nog meer. Dit dwingt ons om wat prijswijzigingen door te voeren, zuiniger om te gaan met grondstoffen en de 750ml container te vervangen door een grotere 1 liter container. (…) We kunnen niet anders. We maken er geen winst meer mee. We hopen dat dit voor iedereen duidelijk is. Wij hopen dan ook op uw begrip en wachten met spanning op uw bestellingen.”

Principieel én lekker, koop hier hun producten en steun de strijd voor een betere wereld.

https://becollective.espivblogs.net/

Menu