Stadsimker Ronald / Greentribe

imker Ronald produceert lokale amsterdamse honing

Ik, Ronald Borst, ben stadsimker in (of eigenlijk aan de randen van) Amsterdam waar ik op een 3 tal plekken bijenvolken onderhoud, en waar de bijen op hun beurt hun nuttige bestuivingswerk doen en mij van hun heerlijke honing voorzien. De honing is onder andere afkomstig van Wilgen, Bramen, Linde, en een grote verscheidenheid aan weide- en andere bloemen.

Na zo’n 6 jaar geleden mee gegaan te zijn met een vriend die een imkercursus wilde volgen, is mijn interesse voor deze insecten alleen maar toegenomen en sta ik nog steeds zo af en toe versteld van hun complexiteit als organisme en de veelheid en kwaliteit van de producten die ze maken. (denk naast de honing ook aan pollen, bijenwas en propolis).

De community waar ik onderdeel van uitmaak heet ecocommunity Green Tribe, vandaar het logo op de honingpotjes. Na de illegale ontruiming en sloop van een kraakpand in Amsterdam, lag er een stukje land 17 jaar lang braak. De mensen van GreenTribe hebben het weer in gebruik genomen, en bouwen er nu een kleine eco-gemeenschap op. Met groentetuin, kweekkas, kippen & bijenvolken. En een sauna!

Zie voor meer info de website van Green Tribe en koop hier de honing!

Naar aanleiding van een aantal kritische opmerkingen op de verkoop van honing op deze website uit veganistische hoek, ben ik in gesprek gegaan met de imker. Uit het gesprek kwam voor mij naar voren dat hier geen sprake is van uitbuiting of onderdrukking van dieren, maar juist van een positieve samenwerking tussen mens en dier. Het is die positieve samenwerking tussen mens en natuur, die juist noodzakelijk is voor een betere wereld. Dit is wat Ronald mij vertelde over zijn manier van werken:

“Als (kleinschalige) imker is het naar mijn mening mijn ethische plicht om zo diervriendelijk mogelijk met de bijen om te gaan en zo min mogelijk in te grijpen in het doen en laten van de bijen. Wel haal ik aan het eind van het seizoen de helft van de honing uit de kast en vul het tekort voor de bijen aan met suikerwater. Ook behandel ik de volken tegen varroamijt. Dit is een mijtensoort die overgekomen is uit zuidoost Azië (invasive species) waar de bijenvolken door verzwakt worden. Als je hier niets tegen doet zullen volken de winter vaak niet overleven. Ik kweek koninginnen vanuit 1-dag-larfjes van het ras Buckfast op met mijn eigen bijen en creëer zo nieuwe volken die ik het voorjaar daarop zonodig samenvoeg met oudere volken.

Ik doe niet aan kunstmatige bevruchting, vergas geen bijen of maak ze ook nooit moedwillig op welke manier dan ook dood. De enige uitzondering hierop is wanneer het sporadisch voorkomt dat het voor het behoud van het volk beter is een bijenkoningin te vervangen, omdat de nakomelingen van de koningin niet levensvatbaar zijn. Deze wordt dan gedood.

Het is waar dat grootschalige honingbijenteelt druk kan zetten op andere bijen populaties, maar bij een paar kasten denk ik niet dat dat het geval is. Ik heb in mijn bijentuin een bijenhotel geplaatst en zie er een hoop wilde bijensoorten gebruik van maken, zonder dat mijn honingbijen ze lastig vallen.”

Menu