eis om viome weer aan te sluiten op elektriciteitsnet

Sluit VIOME weer aan op het elektriciteitsnet – nu!

Een bericht van de werkers van VIOME

De Griekse overheid heeft de lockdown gebruikt om VIOME af te snijden van het elektriciteitsnet. Maar de solidariteit van het volk heeft ons een generator gegeven, en de fabriek draait weer.

Gewapende, geüniformeerde mannen lopen ‘s nachts rond om ons te onderdrukken. Waar doet dit ons aan denken?

Nog voor zonsopgang om half zeven ‘s ochtends op 30 maart, beval de overheid een ploeg van het Publieke Elektriciteitsbedrijf de elektriciteit van VIOME af te sluiten. Ze werden vergezeld door de politie om hen te beschermen, om een eind te maken aan onze strijd. We wisten al vanaf het begin dat de lockdown meer geldt voor de één dan voor de ander. Als de werkers van VIOME zich nu zouden verzamelen om hier tegen te protesteren, zouden ze illegaal bezig zijn. Maar de politie en sommige ‘gewillige’ werkers van het Publieke Elektriciteitsbedrijf kunnen zich wel verzamelen, om onze elektriciteit af te snijden.

Ze sneden onze elektriciteit af met het argument dat we illegaal doorgaan met de productie. Laat ons jullie vertellen over onze misdaad tijdens de laatste weken, tijdens de pandemie. We produceerden zeep om ze naar het vluchtelingenkamp in Moria te sturen, naar diegenen die niks hebben. We produceerden schoonmaakmiddelen voor gevangenissen, die de staat kwetsbaar had gelaten voor de pandemie. En natuurlijk produceerden we nog steeds schoonmaakmiddelen voor de families van de werkende klasse. Die niet de “luxe” hebben om beschermd te zijn voor het virus, omdat ze moeten werken op drukke werkplekken om winst te maken voor de rijken.
­
We zien hier een terugkerend fenomeen. Voor hen is “Blijf Thuis” wat je moet doen, behalve als je winst voor hen moet maken. “Blijf Thuis” behalve als we er geen hebben of in detentiecentra zitten. Voor de staat en de bedrijven is er geen winst als je zorgt voor de werker, de vluchteling, de gevangene. Dit is waarom ze hen kwetsbaar laten in deze pandemie. Maar als het gaat om onze collectieve strijd is de lockdown onverbiddelijk. De staat probeert een fabriek die schoonmaakmiddelen produceert te sluiten, tijdens het coronavirus. De staat beveelt de sluiting van een fabriek dat alle voorzorgsmaatregelen neemt, terwijl ze grote bedrijven ongecontroleerd laat doorgaan.

Het is niet de eerste keer dat ze hebben geprobeerd de elektriciteit af te sluiten. Eerdere regeringen probeerden hetzelfde. En dat terwijl we aanboden een regeling te maken dat we er voor konden betalen. [Noot van de vertaler: al vanaf het begin van de bezetting van VIOME door de medewerkers, nadat de eigenaren tijdens de crisis de fabriek hadden verlaten en hen met onbetaald loon hadden achter gelaten, sturen ze aan op legalisatie. De overheid blijft dit weigeren. Hierdoor is de huidige situatie ontstaan, waarin VIOME met grote publieke steun al jaren produceert en op veel plekken verkoopt maar tegelijkertijd continu onder druk staat.] We begrijpen waarom ze het midden in de nacht deden. Want toen het daglicht kwam, ontstond er een storm van solidariteit. Mensen over de hele wereld zijn vastberaden onze strijd te steunen. Ze vertalen en delen onze manifesten. Ze vragen om onze producten.

VIOME sluit niet vanwege wat elektriciteitskabels. De solidariteit van het volk heeft ons alweer een generator gegeven. De productie is weer opgestart en we bereiden de heraansluiting op het elektriciteitsnet voor, met alle middelen die we hebben.

Sluit VIOME onmiddelijk aan op het elektriciteitsnet, met een rekening op onze naam!

Volledige legalisatie van de fabriek, zodat we zonder hindernissen kunnen produceren!

We roepen jullie allemaal op om solidariteit te tonen!
Je kan onze strijd steunen door VIOME producten te kopen in de links hieronder of je kan contact met ons opnemen via seviome@gmail.com

Griekenland: Viome Coop

Nederland: De Vrije Markt

Duitsland: o.a. Union Coop Shop

VK: Daily Bread

Frankrijk: o.a La Louve

Zweden: Grekland Solidaritet

 

*[Noot van de vertaler: dit is niet een heel letterlijke vertaling. Zodat het voor zoveel mogelijk mensen te begrijpen is, heb ik her en der wat extra woorden toegevoegd voor context. Daarnaast heb ik wat informatie uit het einde ook naar het begin gehaald, zodat in je in één oogopslag een samenvatting van het verhaal ziet. Ook heb ik verkooppunten van de producten toegevoegd. Volgens mij ben ik wel trouw gebleven aan de inhoud van de tekst. De vertaling is gemaakt op basis van een Engelse vertaling van de originele Griekse tekst, die beide te vinden zijn op www.viome.org ]

 

Lees hier meer over VIOME. Bestel hun producten hier.

Leave A Comment

Menu