Copermate / MST

De Braziliaanse landloze beweging MST ontstond halverwege de jaren tachtig. Destijds bezat ongeveer 10% van de bevolking in Brazilië 80% van het land. Grote stukken land lagen braak of werden nauwelijks productief gebruikt. Aan de andere kant waren er miljoenen Brazilianen die zelf geen land konden kopen en bewerken. De landloze beweging riep daarom op tot een eerlijke landbouwhervorming en een herverdeling van het grondbezit. Aangezien deze eisen niet werden uitgevoerd door politici, ontwikkelde MST een effectieve manier om de landloze kleine boeren te helpen onder het motto “Bezet – Verzet – Produceer.” Door middel van georganiseerde bezettingen en de oprichting van nederzettingen op ongebruikte stukken land verkregen honderdduizenden gezinnen landrechten. MST ontving in 1991 een alternatieve Nobelprijs voor zijn voortdurende inzet, en er zijn nu maar liefst 1.5 miljoen mensen lid van.

De MST is gedecentraliseerd en basis-democratisch, met als kern de nieuw opgerichte nederzettingen van landbezetters (“Assentamentos”). Ze worden gezien als een sociale plek waar de rechten van mensen op land, voedsel en onderwijs worden beschermd. De bewoners cultiveren het gebied dat ze samen bezetten. In het hele land zijn meer dan 100 landbouwcoöperaties opgericht in de Assentamentos die verschillende producten vervaardigen. Een groot deel van de productie wordt voor eigen behoeften gebruikt, waardoor de nederzettingen in hoge mate onafhankelijk zijn geworden van stijgende voedselprijzen. Op veel plaatsen heeft de MST inmiddels professionele verwerkingsfabrieken kunnen opzetten. Deze stap was erg belangrijk voor de beweging: het bewijst dat een economisch en tegelijkertijd sociaal aanvaardbaar gebruik van het voorheen braakliggende land mogelijk is.

De mate-thee die wij verkopen komt van zo’n verwerkingsfabriek, genaamd COPERMATE. Het democratische bedrijf is ook een export-coöperatie, en is gelegen in de staat Paraná. Het is het gezamenlijk eigendom van ongeveer 200 leden van de landloze boerenbeweging Movimento Sem Terra (MST), en ze werken daarnaast samen met zo’n 600 kleine producenten in de regio. Naast de productie van mate-thee, is Copermate actief betrokken bij sociale projecten in de regio. Zo is er geld gestoken in gemeenschapscentra, kinderopvang, scholen en technisch onderwijs in agro-ecologie. Daarnaast verkopen we rijst van COOTAP, een basis-democratische coöperatie van 1500 biologische producenten in Porto Alegre. Door middel van COOTAP verbeteren de kleine boeren hun levens en zijn en ze ook betrokken bij bredere projecten op het gebied van infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg.

De verkoop en export van de MST-productie draagt daarnaast ​​bij aan de onafhankelijkheid van de beweging en is een belangrijke economische factor geworden die het bereiken van politieke doelen ondersteunt. Vandaag, zo’n dertig jaar nadat de strijd van de landlozen in Brazilië begon, bestaat er nog steeds een erg ongelijke verdeling van het grondbezit en veel sociale onrechtvaardigheid in het land. Naast hun voortdurende economische werk, organiseert de MST dan ook regelmatig demonstraties en ander PR-werk uit om hun oproepen voor een rechtvaardiger Brazillië kracht bij te zetten. De MST heeft o.a. de volgende eisen:

Legalisatie van landbezettingen

Duidelijke afbakening van inheems land & een einde aan het kolonisatie-beleid

Een maximale boederij-grootte van 500 hectare

Onteigening van land in het bezit van multinationals en van land dat illegaal verkregen is

Goed landbouwbeleid toegesneden op kleine boeren

Milieubehoud en -regeneratie

Bestraffing van de moorden op landarbeiders in conflicten rond landbezit

 

Ondersteun hun strijd, en koop de producten hier!

 

Meer informatie & bronnen

https://en.wikipedia.org/wiki/Landless_Workers’_Movement

Fair For Life

El Puente

Right Livelihood Award

Menu