Roots Of Compassion

Vrij en vegan bedrijf Roots of Compassion

Het begon allemaal als een visie van twee mensen die samen afreisden naar concerten, demonstraties en andere evenementen. Met heerlijke veganistische chocoladetaart en info-materiaal in hun baggage, verspreidden ze het idee van veganisme, dierenrechten en -bevrijding. Sinds de officiële oprichting van Roots of Compassion in 2001, is het dan ook een constante in de (Duitse) dierenrechten en -bevrijdingsbeweging. Sinds 2003 is er een webshop en sinds 2008 verspreiden ze via de bij hen aangesloten uitgeverij media over veganisme, dierenbevrijding en maatschappijkritiek. Vandaag is Roots of Compassion een vrij collectief van acht mensen. Aan de ene kant uitgegroeid tot een steeds professioneler wordende onderneming, blijft het aan de andere kant vasthouden aan zijn oorspronkelijke doelen: de verspreiding van veganisme en kritiek op de bestaande sociale en economische omstandigheden van uitbuiting en onderdrukking. We zijn blij een aantal van hun producten nu ook in Nederland te verkopen, allemaal gemaakt door het vrije bedrijf zelf en/of het vrije drukkerscollectief Onbones op basis van fair trade en biologisch textiel en katoen.

Doelen van Roots of Compassion

Roots of Compassion is “een collectief van machtskritische en politiek emancipatorische activisten met als doel zichzelf en anderen te informeren over bestaande maatschappelijke problemen, alternatieven aan te wijzen en te bevorderen.” Bij de producten die ze via hun online shop verkopen, richten zij zich vooral op de mens-dier relatie en bieden daarom alleen vegan goederen aan. Daarbij verkopen ze waar mogelijk artikelen uit gecontroleerde biologische teelt te verkopen.

“We willen mensen aanmoedigen om actief te pleiten voor respectvolle, geweldloze relaties met andere individuen en een bewuste, bewuste omgang met het milieu. Op weg naar een eerlijkere economie besteden we aandacht aan eerlijke handelsrelaties en arbeidsomstandigheden. Door te netwerken en te werken in een collectief, proberen we alternatieven te creëren voor de kapitalistische structuren die onze samenleving kenmerken en streven we naar een solidaire economie.”

Ze proberen deze doelen te bereiken door:

  • onafhankelijke productie en verkoop van producten met politieke statements en machtskritiek.
  • het verkopen van dierproefvrij voedsel en andere producten om een ​​veganistische levensstijl te promoten.
  • productie en distributie van media (boeken, cd’s, films, etc.), ook via de aangesloten compassie media uitgevers
  • Samenwerking met andere collectieven zoals fairdruckt en Aroma Zapatista.

Structuur en Organisatie

Alle beslissingen worden gemaakt met consensus. Dat betekent dat alle leden de beslissingen dragen die worden genomen, en dat iedereen een gelijke stem heeft. In tegenstelling tot veel andere bedrijven is er geen baas. Om hun idealen ook terug te laten komen in de rechtsvorm van de onderneming, is het sinds 1 mei 2009 een geregistreerde coöperatie. Alle leden van het collectief zijn werknemer van de coöperatie en ontvangen hetzelfde uurloon.

“De doelen van Roots of Compassion liggen niet in het maximaliseren van winsten en de accumulatie van privévermogen, maar de realisatie van onze idealen staat op de voorgrond. We werken volgens een solidaire economie: het grootste deel van de gegenereerde winst vloeit naar nieuwe producten en projecten. Tegelijkertijd ondersteunen we andere groepen en initiatieven indirect met de verkoop van liefdadigheidsartikelen en direct met geldelijke en materiële donaties.

Voor een lange lijst van initiatieven die zij over de jaren heen hebben ondersteund, zie onderaan deze pagina (in het Duits). Zie hier alle producten die we van hen verkopen.

Menu