Op bezoek bij democratisch bedrijf VioMe

Op bezoek bij VioMe!

Afgelopen vrijdag (12-11-2021) was Dylan op bezoek bij VioMe, waar we zeep en schoonmaakmiddelen van verkopen. Het was erg inspirerend bij de fabriek in Griekenland te zijn, die nu al 10 jaar bezet en succesvol gerund wordt door de medewerkers. Op het hoogtepunt van de ‘kredietcrisis’ ging het toenmalige bouwmaterialenbedrijf failliet, vertrokken de eigenaren, en de medewerkers bleven met onbetaald loon achter. Een groep van hen pikten het niet, en met behulp van een kettingzaag wisten ze de fabriek te bezetten. Vervolgens maakten ze succesvol de draai naar natuurlijke zeep en schoonmaakmiddelen.

Nog altijd wordt de fabriek bedreigd in haar bestaan. Zo maakte de overheid gebruik van een corona-lockdown om de elektriciteit af te sluiten. Maar als gevolg van massale solidariteit kan de fabriek door blijven draaien op generatoren. Bovendien, zo hoorde ik vrijdag, zorgde dit gedoe voor flink wat gratis reclame! De verkoop is flink omhoog geschoten, waardoor men zelfs iemand extra hebben kunnen inhuren specifiek om de (plaatselijke) bezorgingen te doen. Erg fijn, want eerst moesten ze dat “nog even” doen na afloop van een ochtenddienst.

Opvallend was dat veel van het werk in de fabriek met de hand moet gebeuren. Als gevolg van kapitaalgebrek – klassiek probleem van door werkers gerunde bedrijven, die immers geen rijke kapitalisten zijn – gaat het aanschaffen van machines maar heel mondjesmaat. De meeste machines die ze hebben zijn dan ook machines die er al stonden bij de overname van de fabriek, en die ze hebben aangepast voor de huidige productie. Zo worden bijna alle productlabels nog met de hand opgeplakt! Ondanks deze problemen gaat het goed met het bedrijf. Men is continu bezig met het verbeteren van het productieproces – een klassieke kracht van vrije bedrijven  Dit omdat de mensen die het werk doen en daarin dus zelf tegen allerlei problemen en frustraties aanlopen, ook direct de macht hebben daarin veranderingen in aan te brengen.

Na het conflict rondom de elektriciteit – die nog steeds niet is aangesloten – heeft men besloten grote voorraden aan te leggen. Dat blijkt een slimme keuze, nu ook zij geraakt worden door de wereldwijde bevoorradingsproblemen. Ook het verbeteren van de formules van de zeep en het maken van nieuwe producten is een prioriteit. Zo is er afwasmiddel voor in de afwasmachine in de pijplijn. En maken ze nu een nieuwe sterk geconcentreerde handzeep in 300ml verpakkingen ipv de oude in 500ml. Handiger en beter voor het milieu, door besparingen in plastic en transport. Wij zullen die uiteindelijk ook gaan verkopen, maar zitten nu nog met een 500ml voorraad. Daarbij is er het initiatief “kom je fles hervullen”, wat nog veel beter is voor het milieu. Het is iets wat we op termijn graag overnemen, al moet daar wel de vraag in NL flink voor omhoog.

Ten slotte staat de fabriek ook open voor allerlei andere initatieven vanuit de samenleving. Denk aan opslag voor actiegroepen en inzamelingsacties voor vluchtelingen, bijeenkomsten, kunst, het opnemen van videoclips en af en toe zelfs concerten! Tot voor kort was er ook een gezondheidskliniek, maar deze is helaas opgedoekt omdat het zorgpersoneel dat dit in hun vrije tijd draaiende hield overwerkt is door corona. Dit openstaan voor andere initiatieven is aan de ene kant een ideologische keuze: ze vinden gewoon dat dat zo hoort. Je hebt ruimte, en anderen hebben dat nodig. Aan de andere kant is het ook strategisch: hoe meer mensen betrokken zijn bij de fabriek, hoe sterker ze staan tegen hun grootste obstakel – de overheid.

Zie hier een videoclip opgenomen bij VioMe https://youtu.be/y5ycGW1sFag  .

Bestel de producten van VioMe hier.

Leave A Comment

Menu