ACTYVA / Kirios de Adrada

ACTYVA is een coöperatie zonder winstoogmerk, gebaseerd op de principes van wederzijdse hulp, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Het is een initiatief van de anarcho-syndicalistische vakbond CNT. Een hoofddoel van de coöperatie is het bevorderen van een lokaal verankerde benadering van landbouw op basis van principes van  agro-ecologie en voedselsoevereiniteit. ACTYVA produceert betaalbaar, smakelijk voedsel van hoge kwaliteit, terwijl het zowel het natuurlijke landschap als de traditionele landbouwmethoden cultiveert. De coöperatie is daarnaast ook actief in bouw, onderwijs, cultuur en therapie. Bij de Vrije Markt verkopen we olijfolie en wijn van hen.

De ‘Valdeflores Olijfolie’ is afkomstig uit Cáceres, in de Extremadura in West-Spanje. Er zijn plannen om daar een enorme lithium-mijn te bouwen, ten koste van vruchtbare grond en milieu. De anarcho-syndicalistische en non-profit coöperatie ACTYVA zet zich in voor het behoud van het land en de landbouw volgens de principes van agro-ecologie en voedselsoevereiniteit. Ze huurt sinds 2018 15 hectare grond en cultiveert op holistische wijze olijven op het landgoed Valdeflores als onderdeel van de coöperatie “La Inmaculada”. De geproduceerde olijfolie dient ook als bron van inkomsten voor de strijd tegen de geplande mijn. De laatste oogst van de olijfolie mislukte echter totaal, waardoor de huidige olijfolie afkomstig is uit een andere olijfgaard (Torrejoncillo). Het geld blijft ten goede komen aan de strijd tegen de lithiummijn. Bestel de olijfolie hier.

De wijngaarden van onze biologische wijn liggen in de zogenaamde Ribera del Duero, op 1000 meter hoogte in het zuiden van de provincie Burgos. Aan de oevers van de rivier de Douro groeien oude druivensoorten op kalksteen en steenachtige grond. Daarbij gaat het om soorten als Garnacha, Pirules, Albillo, Tempranillo, Monastrell en Bobal.

De individuele wijnstokken zijn soms meer dan 100 jaar oud. Ze danken hun overleving aan Jesús Lázaro en Maite Perera. Het familiebedrijf Kirios de Adrada houdt zich niet alleen bezig met het behoud van historisch waardevolle druivenrassen. Het was ook het eerste in de Ribera del Duero dat volgens biologische normen produceerde.

De bereiding van de biologische wijn maakt geen enkel gebruik van chemicaliën. Onkruid wordt bestreden met de schoffel en met lichte machines. De druiven worden bij de wijngaard geplukt en de dozen worden dezelfde dag naar de wijnkelder gebracht. De gisting wordt veroorzaakt door de natuurlijke gist van de druiven. De wijn wordt later niet gefilterd of geklaard, en hij brengt minstens 6 maanden in de fles door.

Het produceren van wijn zonder additieven vereist speciale zorg tijdens het hele proces. Maar het creëert de natuurlijke alchemie die de druiven tot een onderscheidende, authentieke wijn met unieke smaken maakt. De Verano Àcrata is speciaal geproduceerd voor de vrije coöperatie ACTYVA (opgericht door CNT Extremadura) en Union Coop. Meer dan een eerbetoon aan de vroegere vrijheidsstrijd, financiert het ook de huidige. Hef er samen het glas op, bestel de biologische wijnen hier. Proost!

Nog meer weten? Kijk verder op https://www.cooperactyva.org/ (in het Spaans) of lees deze (engelstalige) PDF.

Menu