ACTYVA / Kirios de Adrada

ACTYVA is een coöperatie zonder winstoogmerk, gebaseerd op de principes van wederzijdse hulp, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Het is een initiatief van de anarcho-syndicalistische vakbond CNT. Een hoofddoel van de coöperatie is het bevorderen van een lokaal verankerde benadering van landbouw op basis van principes van  agro-ecologie en voedselsoevereiniteit. ACTYVA produceert betaalbaar, smakelijk voedsel van hoge kwaliteit, terwijl het zowel het natuurlijke landschap als de traditionele landbouwmethoden cultiveert. De coöperatie is daarnaast ook actief in bouw, onderwijs, cultuur en therapie. Bij de Vrije Markt verkopen we olijfolie, bier, wijn en jam van hen.

De coöperatie heeft zo’n 550 leden. Dit zijn betaalde werkers, vrijwilligers, consumenten en organisaties. Één lid heeft één stem, en de CNT heeft als oprichtende vakbond zo’n 10% van de stemmen. Bovendien zijn in de coöperatie meer dan 20 verschillende merken georganiseerd. Binnen hun zelf-organisatie kunnen ze zelf beslissen, maar ze moeten wel de algemene besluiten van de coöperatie respecteren. Leden en merken ondersteunen elkaar ook economisch door onderlinge handel, en handel met bevriende projecten.

De CNT is als vakbond continu betrokken bij strijd op de werkvloer. Voor hogere lonen, betere arbeidsvoorwaarden en de vrijheid om te organiseren. Ook neemt ze deel aan bewegingen bewegingen voor sociale voorzieningen en goede, toegankelijke gezondheidszorg. En, natuurlijk, voor een beter milieu. Zo zijn er plannen een enorme mijn te bouwen in West-Spanje, waartegen o.a de CNT zich verzet. Actyva heeft daar een groot stuk land gehuurd, en cultiveert daar op holistische wijze olijven. En de opbrengst van de olijfolie gaat naar de strijd tegen de mijn! Zo gaat het opbouwen van een vrije en solidaire economie hand in hand met traditioneel activisme.

De wijngaarden van onze biologische wijn liggen in de zogenaamde Ribera del Duero, op 1000 meter hoogte in het zuiden van de provincie Burgos. Aan de oevers van de rivier de Douro groeien oude druivensoorten op kalksteen en steenachtige grond. Daarbij gaat het om soorten als Garnacha, Pirules, Albillo, Tempranillo, Monastrell en Bobal.

De individuele wijnstokken zijn soms meer dan 100 jaar oud. Ze danken hun overleving aan Jesús Lázaro en Maite Perera. Het familiebedrijf Kirios de Adrada houdt zich niet alleen bezig met het behoud van historisch waardevolle druivenrassen. Het was ook het eerste in de Ribera del Duero dat volgens biologische normen produceerde.

De bereiding van de biologische wijn maakt geen enkel gebruik van chemicaliën. Onkruid wordt bestreden met de schoffel en met lichte machines. De druiven worden bij de wijngaard geplukt en de dozen worden dezelfde dag naar de wijnkelder gebracht. De gisting wordt veroorzaakt door de natuurlijke gist van de druiven. De wijn wordt later niet gefilterd of geklaard, en hij brengt minstens 6 maanden in de fles door.

Het produceren van wijn zonder additieven vereist speciale zorg tijdens het hele proces. Maar het creëert de natuurlijke alchemie die de druiven tot een onderscheidende, authentieke wijn met unieke smaken maakt. De wijn is speciaal geproduceerd voor de vrije coöperatie ACTYVA (opgericht door CNT Extremadura) en Union Coop. Meer dan een eerbetoon aan de vroegere vrijheidsstrijd, financiert het ook de huidige. Hef er samen het glas op, bestel de biologische wijnen hier. Proost!

Nog meer weten? Kijk verder op https://www.cooperactyva.org/ (in het Spaans) of lees deze (engelstalige) PDF.

Menu