Finca Sonador

voormalige vluchtelingenopvang en ecologisch centrum Finca Sonador

Finca Sonador is ontstaan als zelfgeorganiseerde vluchtelingenopvang in Costa Rica. Tegenwoordig is het steeds meer een ecologisch centrum waar geëxperimenteerd wordt met alternatieve teelmethoden. De ongeveer 400 inwoners van het dorp besturen samen hun gemeenschap, beschermen het regenwoud, voorzien zichzelf in het meeste van wat ze nodig hebben, en produceren koffie en suikerriet voor de markt.

De focus ligt bij Finca Sonador op het samenleven als gemeenschap op basis van zelfbestuur en zelfvoorziening in de landbouw. Daarnaast worden verschillende sociale en politiekeprojecten uitgevoerd. Finca Sonador is ontstaan in 1979, toen veel mensen moesten vluchten voor het Somozas-Regime in Nicaragua. Een Europees netwerk van vrije en gemeenschappelijke landbouwbedrijven genaamd Longo Maï besloot daarop die vluchtelingen een stuk land in Costa Rica te kopen, waarmee ze in staat zouden zijn een onafhankelijk leven te leiden. Na de val van het regime in Nicaragua keerden de meesten weer terug. Hun plek werd voornamelijk ingenomen door vluchtelingen uit El Salvador, en de meerderheid van de dorpsbevolking is nu dan ook van Salvodaraanse afkomst. Daarnaast zijn ook inheemse en landloze Costa Ricaanse families naar Finca Sonador verhuisd.

Terwijl het in de jaren ’80 allemaal ging om het bieden van een plek voor zelforganiserende vluchtelingen, ontwikkelt de gemeenschap zich tegenwoordig steeds meer tot een ecologisch centrum waar geëxperimenteerd wordt met alternatieve teelmethoden. Voor de zelfvoorziening van het dorp worden maïs, bonen, rijst, yuca, bananen, weegbreeën, vruchten enzovoort verbouwd. Voor de markt wordt voornamelijk koffie en suikerriet geproduceerd. Het gebied beslaat ongeveer 900 hecate, waarvan ongeveer de helft regenwoud dat duurzaam wordt beschermd door de gemeenschap. Voor de ongeveer 400 inwoners zijn er twee winkels, een eigen school en kleuterschool. De infrastructuur en de verschillende activiteiten worden door vrijwilligers in verschillende comissies georganiseerd. Steun dit project, en begin de ochtend met een lekkere kop koffie. Kies hier uit bonen of al gemalen koffie.

https://en.wikipedia.org/wiki/Longo_Ma%C3%AF
https://www.cafe-libertad.de/kooperativen-finca-sonador-und-coopeagri
http://www.sonador.info/en/

Menu