SCOP-TI

SCOP-TI is een theefabriek in het zuiden van Frankrijk. Toen eigenaar Unilever het ondanks goede bedrijfsresultaten wilde sluiten, kwamen de medewerkers in verzet. Na een strijd van 1336 dagen – vandaar de 1336 op veel verpakkingen – kwam het tot een akkoord: de medewerkers namen de fabriek in eigen beheer!

Op dit moment werken er 47 mensen bij de fabriek. Zij komen samen in een Algemene Vergadering, waar elke stem telt. Uit hun midden hebben zij een directie van 11 leden gekozen, voor een periode van vier jaar. Besluiten worden dan ook gemaakt door de de medewerkers gezamenlijk of hun verkozen vertegenwoordiging. Als samenvatting van hun filosofie prijkt er nu op de voorkant van de fabriek:

‘Geëngageerd voor de mens – geëngageerd voor de smaak’

De medewerkers zien zichzelf dan ook als onderdeel van een sociale en solidaire economie, waarin democratisch management wordt gecombineerd met goede arbeidsvoorwaarden. Naast het symbolisch naar hun strijd gemoende theemerk 1336, brengen ze nu ook biologische thee op de markt onder de naam SCOP-TI*. Door handelsrelaties aan te gaan met lokale producenten en biologische productie te promoten, beogen ze een heropleving van het Franse platteland en een ontwikkeling van de biologische landbouw. Bovendien worden hierdoor kortere aanvoerroutes mogelijk, wat beter is voor het milieu. Een medewerker legt uit:

“Eind jaren tachtig en negentig bedroeg de jaarlijkse lindebloesemoogst in het gebied 400 tot 500 ton. Vandaag is het slechts 10 tot 15 ton terwijl de lindebomen er nog zijn, maar ze worden niet langer geplukt! En hetzelfde geldt voor kamille, verbena of citroenmelisse.”

Als gevolg moeten deze soorten thee geproduceerd worden met producten uit buurlanden. Dat slaat natuurlijk nergens op. Vandaar dat SCOP-TI waar mogelijk exclusief produceert met lokale thee.  Na de lindeboomindustrie begonnen ze dan ook samenwerkingsverbanden met andere plaatselijke coöperaties om een wilde plantensector te creëeren om kruidenthee te kunnen kopen van lokale boeren.

Tegelijkertijd zijn ze ook niet wars van wereldhandel, als daardoor iets unieks geboden kan worden. Zo komt hun groene thee speciaal van eeuwenoude bomen in Vietnam. Die valt nergens anders te krijgen! De passie voor smaak komt ook naar voren in de strenge kwaliteitscontrole. En de afwezigheid van kunstmatige smaakstoffen. De thee van SCOP-TI is puur natuur! Kies hier uit 20 verschillende soorten.

https://www.scop-ti.info
https://fr.wikipedia.org/wiki/Scop-TI

*We hebben echter besloten die niet opnieuw in te kopen, omdat het – waarschijlijk door de prijs – nauwelijks verkocht en zelfs over datum ging. Wanneer de vraag naar thee flink toeneemt, zullen we die wel weer inkopen.

Menu