Combinatieteelt, schaduwbomen & handmatig plukken

Bij combinatieteelt worden verschillende gewassen na en naast elkaar gekweekt. Dit bevordert de variatie van plantaardig en dierlijk leven op en in de grond. Vaak levert dit een verbetering op van kwaliteit, geur en smaak. Bij goede combinaties komen bepaalde ziekten minder vaak voor en sommige combinaties kunnen zelfs een meeropbrengst opleveren.

Door de schaduwbomen wordt de koffie tijdens het rijpen niet blootgesteld aan direct zonlicht. Als gevolg rijpt het langzamer en kan het zijn eigenschappen beter ontwikkelen. Het heeft dan ook een betere smaak en aroma, met een mildere zuurgraad en meer body. Daarbij bieden de schaduwbomen een habitat voor vogels. Veel van de gebieden waar tegenwoordig koffie wordt verbouwd, waren ooit bosgebied en daarmee leefgebied voor vogels. Door ontbossing zijn ze die kwijt geraakt. Teelt onder schaduwbomen compenseert dit ten minste gedeeltelijk. Ook voorkomt of vermindert het erosie van de bodem. En het is tijdens de oogst natuurlijk een stuk aangenamer werken in de schaduw dan in de volle zon!

Daarnaast kan de rijpingsperiode in hetzelfde gebied wel drie maanden variëren. Alleen een rijpe koffiebes kan zijn fruitig-aromatische, zoetige smaak aan de boon die er in zit overdragen. Door handmatig alleen die bessen te pukken die rijp zijn (ipv bijvoorbeeld met een machine een heel veld tegelijkertijd te oogsten), wordt dus de hoogst mogelijke kwaliteit behaald.

Menu