Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) is een vrije vakbond in Andalusië met 20.000 leden. De SAT is in 2011 met het project Huertoliva begonnen. Dat houdt in dat ze een fabriek zijn begonnen, waar kleine boeren hun biologisch geproduceerde olijven naartoe kunnen brengen om het te laten persen tot olijfolie. Daardoor zijn zij niet langer gedwongen om hun olijven te verkopen aan een klein aantal grote olijfolieproducenten in het gebied. Bij de fabriek van de SAT krijgen ze een eerlijke prijs voor de olijven, en wordt er een hoogkwalitatief product van gemaakt.
Doordat er een eerlijke prijs wordt betaald, blijft er meer welvaart in de regio in plaats van dat ze eindigt in de handen van grote industriëlen en distributeurs. Olijfgaarden die eerder waren verlaten omdat ze niet rendabel waren onder de prijzen die de grote distributeurs/industriëlen betalen, zijn zelfs nu weer in gebruik genomen omdat dat wel het geval is voor de prijzen bij de SAT-fabriek. Tenslotte is met de oprichting van de fabriek de autonomie en vrijheid van een groep werkers vergroot, omdat het opereert als een vrij bedrijf.
De olijfolie is natuurvriendelijk geproduceerd, maar heeft geen bio-keurmerk. Hoe komt dat? De werkers van de SAT leggen uit:
“Omdat we duidelijk zijn over met wie we de opbrengst van ons werk willen delen. Omdat, zoals het geval is bij olijfolie-fabrieken, het een puur bureaucratisch proces is dat volgt op het betalen van een privé-bedrijf. Omdat we denken dat certificering makkelijk is voor grote bedrijven, en ingewikkeld en duur voor kleine. Omdat de certificering niks garandeert. Het garandeert niet dat het van dichtbij komt, het garandeert de kwaliteit niet, en is ook geen waarborg voor sociale economie.
En ook, omdat onze olie is gemaakt met olijven van kleine producenten. Van alledaagse families met een stukje land op een heuvel. Daar waar het platteland van de Sevilliaanse grootgrondbezitter eindigt en het Cadiz-gebergte begint. Van diegenen die geen Europese hulp krijgen. Van diegenen die gedwongen waren hun oogst voor weinig te verkopen. Van diegenen die verlaten olijfgaarden weer in gebruik willen nemen. Van diegenen die al het wantrouwen zat zijn, en hun vertrouwen hebben gestoken in een project van, voor en door dagloners.”
Koop deze (h)eerlijk frisse olijfolie hier.