De Roze Bunker

De Roze Bunker is een klein bedrijf met een grote missie! De ‘fruitslagers’ gaan de plakkerige problemen uit de voedselindustrie te lijf met kilo’s puur fruit en verse kruiden, die ze vakkundig transformeren tot heerlijke siropen. Elke variant wordt alleen gemaakt als die daadwerkelijk iets toevoegt aan een beter voedselsysteem. En waarom zou je water verplaatsen als dit gewoon uit de kraan komt?* Door het pas op het laatste moment toe te voegen, scheelt dit veel transportvolume. En dus: bergen met plastic, grote hoeveelheden CO2-uitstoot, opslagruimte en gesjouw!

Het begon allemaal als culinair, politiek, kunstzinnig, ontwerpend, wild-plukkend, verbouwend, struinend en verzamelend collectief. Met veel plezier vielen ze grote problemen aan, en in de frisdrank-wereld vonden ze hun plek als hemelbestormers. Als fruitslagers gooien ze liever niets weg: met de resten wordt geëxperimenteerd om nieuwe producten te maken. Samen met boeren planten ze bloemen en inheemse kruiden. Goed voor bodem en insecten, maar ook voor de teler die nu nieuwe en duurzame manieren heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien. Tegelijkertijd bouwen ze met de lokale boeren aan korte aanvoerketens, waardoor er minder uitstoot en een gezonde decentrale economie ontstaat.

Ook intern is de Roze Bunker een frisse wind in het Nederlandse landschap. De beslissingen worden door de medewerkers samen gemaakt in bijeenkomsten, zonder management of directielagen, waarbij elke medewerker verantwoordelijk is voor het eigen gebied. In de bijeenkomsten wordt bijvoorbeeld besproken hoeveel ze gaan produceren, tot op welk niveau ze willen groeien en op welke manier, en waar ze hun energie in willen steken. De jaarlijkse winst blijft grotendeels in het bedrijf, om het verder uit te bouwen. Het doel is niet om zoveel mogelijk winst te hebben, maar om de pijlers van hun missie te versterken: circulariteit, biodiversiteit en korte ketens. De omzet is vooral een hulpmiddel om die doelen te bereiken, door bijvoorbeeld meer hectaren inheemse kruiden te planten. Een deel is gereserveerd voor het zogenaamde Voedselstation: een nieuw initiatief met als doel verschillende circulaire/creatieve voedselmakers aan elkaar te verbinden, en barrieres weg te nemen om hun product op de markt te brengen.

Doe je mee met hun fruitrevolutie? Bestel hun producten hier!

 

*Natuurlijk is fris vaak het lekkerst met wat prik, en heeft het water uit je kraan geen koolzuur. De mensen van de Roze Bunker adviseren daarom een koolzuurapparaat (‘carbonator’) aan te schaffen, omdat je anders toch terecht komt in het systeem van onnodige waterverplaatsing. Het best en goedkoopst vind je die op marktplaats, een kringloop of andere tweedehands-winkel. Mocht je een nieuw apparaat kopen, dan adviseren we je ten zeerste om de populaire SodaStream niet te kopen. Dit vanwege de collaboratie van het bedrijf in het onderdrukken van Palestijnen.

Menu