Aprolma

medewerkers van feministisch en democratisch collectief Aprolma

Aprolma is een vereniging van vrije, vrouwelijke biologische koffie-producenten uit Honduras. Door samen te werken in duurzame, milieuvriendelijke productie zijn ze economisch en politiek onafhankelijk. Ze verzetten zich tegen de dramatische politieke situatie in het land, verbeteren de situatie van vrouwelijke landbouwers en strijden voor emancipatie en gelijkwaardige arbeidsverhoudingen. Steun de vrouwen van Alprolma en geniet van hun heerlijke koffie!

Vrouwencoöperatief Aprolma (Las Chonas)

De rauwe koffie en de koffiesoorten ‘Las Chonas’ zijn afkomstig van het coöperatief Aprolma (Asociación de Productoras Libres de Marcala – Vereniging van Vrije Producenten van Marcala). Marcala is een provincie van het centraal-amerikaanse land Honduras. In het coöperatief zijn 69 vrouwen actief. Zij verbouwen koffie op hun eigen velden, die meestal één of twee hectaren groot zijn. De koffie wordt biologisch verbouwd en Aprolma heeft ook een officieel Bio-Certificaat. De ‘compañeras’ van Aprolma hechten veel belang aan de kwaliteit van hun koffie. Het is immers de basis van hun onafhankelijkheid en autonomie. Voor hen zijn vier aspecten belangrijk:

1. De organisatie versterken door het productieproces voortdurend te verbeteren.
2. Duurzame productie door beter gebruik van plantages, door het gebruik van milieuvriendelijke methoden.
3. Directe en solidaire handel zonder tussenpersonen om de levenskwaliteit van vrouwelijke landbouwers te verbeteren.
4. Collectieve infrastructuur door intelligent gebruik van beschikbare middelen.

De rauwe koffie wordt gekenmerkt door zijn speciale kwaliteit en zekere fruitigheid. Dit valt ook te proeven bij de donker-geroosterde Las Chonas, waar het een hoge levendigheid met zich meebrengt.

De politieke situatie in Honduras

Honduras heeft een lange geschiedenis van militaire staatsgrepen en koloniale uitbuiting. Gulle concessies trokken grote bedrijven aan zoals de United Fruit Company. Dat leidde tot de ontwikkeling van een zogenaamde ‘bananenrepubliek.’ Afwisselende dictators ondersteund door andere landen handelden in het belang van hun internationale donoren. In 2009 vond opnieuw een militaire staatsgreep plaats. Daarna verslechtere de situatie dramatisch. Bekende politieke activisten werden vermoord, zoals Berta Caceres van de inheemse organisatie Copinh. Ook was er een enorme toename in haatmisdrijven tegen leden van de LHBTQ+-gemeenschap. Bij protesten in 2017 vielen twintig doden en werden duizenden gearresteerd.

Toch zijn er ook genoeg redenen om hoop te hebben, met initiatieven zoals Aprolma. De verkiezing van een linkse vrouw tot president in 2022, laat ook zien dat de tijden aan het veranderen zijn.

Zelforganisatie & politieke onafhankelijkheid

Maar het dagelijkse werk van Aprolma vindt nog steeds plaats onder moeilijke omstandigheden. Ze moeten zich verzetten tegen de de chantage en bedreigingen van gewapende groepen die met corrupte politici en militairen samenwerken. Daar komt nog bij dat ze momenteel ook geconfronteerd worden met nieuwe uitdagingen vanwege de opwarming van de aarde en steeds extremere weersomstandigheden. Als gevolg verarmt de bevolking en staat de kwaliteit van de gewassen onder druk. Ook hier probeert de coöperatie maatregelen tegen de nemen. Het coöperatief blijft zich daarnaast organiseren voor vrouwenrechten. De samenwerking van de vrouwen in de coöperatie is van concreet belang voor economische en politieke afhankelijkheid en onderstreept hun strijd voor emancipatie en gelijkwaardige arbeidsverhoudingen. Steun dit prachtige en broodnodige project. Geniet van de hoogkwalitatieve koffie, kies hier uit 3 verschillende soorten.

https://www.cafe-libertad.de/frauenkooperative-aprolma
https://www.facebook.com/APROLMA/

Menu