solidariteit met de palestijnen

Steun de Palestijnen – Koop hun olijfolie mee in!

Olijfbomen staan in het centrum van de Palestijnse cultuur en spelen een belangrijke economische rol. Ze staan symbool voor vrede en veerkracht. Olijfgaarden worden generatie op generatie door gegeven, en de olijfbomen zelf worden vaak vele honderden jaren oud (tot wel 1500 jaar). In Palestina worden ze dan ook regelmatig uit de grond gerukt door zowel de Israëlische overheid als kolonisten. Een spiegelbeeld van het Israëlische beleid tegen de Palestijnen in het algemeen.

Door deze uitzonderlijke, in Palestina gebottelde olijfolie te (ver)kopen, worden democratische kleine boerencoöperaties in het bijzonder en de Palestijnen in het algemeen ondersteund. Na een social media-post, hebben onze klanten op deze manier al zo’n 60 flessen olijfolie besteld!

De kleine boerencoöperaties maken onderdeel uit van een breder ‘Fair Trade’ netwerk met progressieve doelstellingen, waarbij ook vrouwencoöperaties en vakbonden zijn aangesloten. De olijven worden traditioneel verbouwd. Er worden geen chemicaliën gebruikt, en de met de hand geoogste olijven worden op dezelfde dag nog koud geperst in de lokale coöperaties.

–Hoe gaat het in zijn werk?

– De inkoopprijs van een fles Palestijnse olijfolie is ongeveer 18,51 (incl BTW en verzending naar Nederland). Wij verdienen hier geen geld op. Je kan meedoen door minimaal 3 flessen te kopen. Wil je meedoen, laat dit dan weten vóór 7 juni. Stuur dan een e-mail naar dylan[a]disroot.org , waarin je aangeeft hoeveel olijfolie je wilt kopen.

– In de week van 7 juni krijg je een officiële factuur met daarop ook al onze gegevens (bijvoorbeeld adres, BTW-nummer, KVK-nummer). Maak daarna vóór 14 juni het bedrag over op de rekening, dat op de factuur staat aangegeven. Dit is nodig om genoeg geld bijeen te krijgen om de bestelling te doen, en om ons te verzekeren tegen mensen die op het laatste moment afhaken. We hebben zelf ook wel wat geld in kas, maar dat is niet toereikend om echt veel olijfolie te bestellen. En we willen natuurlijk ook niet failliet gaan door dit project. Als je vanwege deze eis twijfels hebt, stuur dan ook een e-mail naar dylan[a]disroot.org . Dan gaan we in gesprek om die twijfels weg te nemen.

– Op 15 juni wordt de olijfolie bij Equal Exchange besteld. Dan duurt het naar verwachting nog 1 of 2 weken voordat de olijfolie binnen is.

– Je komt de olijfolie in Amsterdam ophalen (Eerste Schinkelstraat 16), bij voorkeur op een vrijdag. Als dat echt niet kan, kunnen we wel wat anders regelen. Geef dat dan gelijk even aan, wanneer je de bestelling doet.

– Ondertussen kan je terecht bij Dylan voor al je vragen en opmerkingen, via dylan[a]disroot.org

Het leven in Palestina is een constante strijd voor overleving onder Israëlische bezetting. Er is een continue dreiging van in beslagname van land. Gemeenschappen worden van elkaar gescheiden door de ‘veiligheidsmuur.’ Simpele dagelijkse taken worden daardoor al snel ontzettend moeilijk. Terwijl 75% van de Palestijnen in armoede leven, wordt meer dan de helft van de olijfoogst niet verkocht als gevolg van beperkingen opgelegd door de Israëlische bezetting. Sinds 1967 zijn daarbij maar liefst 800.000 olijfbomen vernietigd door Israël. Dit is een voortdurende campagne. Dit bleek bijvoorbeeld uit het bevel van de Israeli Civil Administration (ICA) tot het uit de grond rukken van honderden Palestijnse olijfbomen in september 2019, net voor een geplande oogst.

Vrijwel alle olijfproductie komt van kleine, terrasvormige velden. De zomers zijn erg heet, met weinig regen en andere waterbronnen. Irrigatie is niet mogelijk. De boeren hebben weinig mogelijkheden om de bomen te snoeien of te bemesten, waardoor het oogsten een tweejaarlijks patroon heeft. Dit zorgt voor bijkomende economische problemen. Olijfbomen zorgen alsnog voor een kwart van de landbouw-inkomsten in het gebied, en ondersteunen zo’n 100.000 families.

De Al-Muqadasa Fair Trade Producers’ Company is onderdeel van de Palestinian Fair Trade Association (PFTA), en vertegenwoordigt meer dan 30 lokale coöperaties met zo’n 780 kleine boeren en 4300 hectare olijfgaarde. Het gaat hierbij om familieboerderijen gevestigd in gebieden rond Jenin, Salfit en Ramallah. De olijfolie wordt in de lokale coöperatie geperst. Elke boer ondersteunt een grote uitgebreide familie (‘extended family’ – daarbij gaat het dus om veel meer dan alleen moeder, vader en kinderen), waardoor de olijfolie een belangrijke rol speelt in het verlichten van de armoede in een groot gebied.

De PFTA is in handen van verschillende coöperaties, bedrijven en vakbonden. Dit omvat producentencoöperaties zoals die van Al-Muqadasa maar bijvoorbeeld ook van imkers en sesamzaad-producenten; vrouwen-coöperatieven die onder andere zongedroogde tomaten, olijfoliezeep, couscous en Za’atar produceren; verwerkende bedrijven en exporteurs (die helaas niet democratisch zijn georganiseerd); en vakbonden van arbeiders in die laatste bedrijven. Onder de hoofddoelen van de PFTA vind je principes als de “empowerment van vrouwen en andere gemarginaliseerde groepen, voornamelijk in landelijke gebieden, door economische en sociale empowerment-programma’s”; “het promoten van milieuvriendelijke landbouwpraktijken” en “de creatie van media en kansen waarmee Palestijnse grassroots- en kleine boeren internationale solidariteit en steun kunnen cultiveren tot betekenissvolle en ‘empowering’ resultaten.”

De olijfolie van de PFTA wordt in Palestina door Canaan Fair Trade gebotteld. Daarmee wordt er lokaal werkgelegenheid gecreëerd. Datzelfde bedrijf is ook verantwoordelijk voor de export, en import vindt plaats door Zaytoun en Equal Exchange (UK). Equal Exchange is een vrij bedrijf, in handen van en democratisch gerund door de mensen die er werken. Samen beslissen zij wat zij doen en hoe zij dat doen, en wat er met de opbrengst gebeurt. Wij nemen de olijfolie weer over van Equal Exchange, omdat we (nog) in veel kleinere volumes bezig zijn dan waar zij toe in staat zijn.

Lees hier meer over Equal Exchange (UK): www.equalexchange.co.uk

Lees hier meer over de Palestinian Fair Trade Association: http://palestinefairtrade.org/

Lees hier meer achtergrond over de olijf-oogst in Palestina en Israëlische agressie daartegen: https://time.com/5714146/olive-harvest-west-bank/